Академия за Родители

Блог
13
May

Математиката е забавна!

Вярвате ли, че може да се направи детско парти с математика? Или, че часове с математически и логически задачи могат да събудят блясъка в детските очи?

Може сами да се убедите, че това е възможно, като посетите работилницата на Центъра по забавна математика на предстоящата на 16 и 17 май Академия за родители  в Парадайз център. Тайните на това как да открием любовта към математиката ни открива основателката на центъра Светла Горанова.

Светла, как възникна идеята за Центъра по забавна математика? Какво Ви мотивира при работата с децата?

„Забавна Математика“ се роди от голямото желание да създадем място, в което децата сами да откриват красотата и творчеството в математиката. Започнахме да създаваме методика от занимания за деца на възраст от 4 години до 3 клас и да водим извънкласни дейности по забавна математика в държавни и частни училища в София. Постепенно дейността ни започва да се увеличава, а от тази година се разрастна и в Пловдив.

Как Вие открихте любовта към математиката?

Любовта ми към математиката е заложена генетично – баща ми е математик. От малка ми е много интересна, а в 4 клас вече знаех къде искам да уча – в Софийската математическа гимназия. Когато мечтата ми се сбъдна, бях много щастлива, че имах възможност да уча много математика сред съученици, с които бяхме на една вълна.

Какво включват занятията по забавна математика?

Разделени са на 5 модула – забавна аритметика, забавна геометрия, логически игри, математика в природата, математическо изкуство. Заниманията са практически и включват изследователски подход. Най-малките ни математици започват занятие с математически танц. Често децата изработват нещо, което си взимат вкъщи – например Блока на господин Плюс и Минус.

Какви умения развиват децата?

Вярваме, че децата трябва да растат осъзнати, да имат критично мислене към това, което се случва около тях и да могат да се справят с предизвикателствата, които срещат по пътя. Затова и заниманията ни са построени така, че децата да си задават много въпроси като например: „Има ли друг начин, по крътък път?“, да се справят с поставените задачки сами и при това да видят, че ученето може да бъде свързано със забавление, да могат да разчитат на подкрепа и да работят добре с другите деца. Всичко това преминава през развиване на логическото мислене и затова бих казала, че математиката е средството, а не целта за да помогнем да децата да растат по-осъзнати.

Какво е уникалното, което правите, за да обичат децата математиката?

Всички преподаватели са много ентусиазирани от математиката и успяват да предадат този заряд и на децата. Отделно средата, в която работим е позитивна и приветлива. Заниманията пък са интересни и децата се впускат с желание и любопитство. Забравих да спомена и материалите, които създаваме сами до голяма степен. Всичко се прави с любов към децата и математиката.

Организирате забавни-математически празници. Какво се случва там? Наистина ли може да се направи парти с математика?

Разбира се. Само, че не си представяйте скучен рожден ден със сборници. При нас децата търсят съкровище, а след всяко преминато предизвикателство, получават следващата улика – математически пъзел или засекретено съобщение. За да го разгадаят трябва да приложат логическо творческо мислене. Наградата е тайната на математиката, която се крие в скрит сандък. Това един един възможен сценарий за рожден ден, но темите са много и са предназначени за деца от 4 годинки до 104.

Какво сте предвидили в работилницата на Академия за родители?

В нашия кът каним децата от 4 до 10 години и ще им представим любимите им математически главоблъсканици и пъзели.

Какви други събития предстоят за деца във Вашия център?

Месец май е богат и на външни събития. Събитието, за което се готвим от месец е Фестивалът та науката от 14 до 17 май пред и в театър София. На 16 май ден ще бъдем и участници в DigitalKidz, където ще работим с най-малките деца на възраст 4-6 години.

На 23 май за пореден път ще забавляваме деца и родители с весела математическа тема в Националния политехническия музей, надяваме се отново на голяма посещаемост, както досега.

На 31 май ще имаме семейна неделя при нас, която е насочена към децата и родителите. Възможност малки и големи да покажат един на друг какво умеят и да се забавляват заедно със забавна математика.

Редовните ни занимания продължават до 31 май, а през юни и юли ще имаме ускорен курс по Забавна математика, който ще включва всички теми, изучавани през годината.

Ще ни подарите ли математически игри, които родителите може да играят у дома с децата си?

Открили сме, че децата мното обичат да играят с най-обикновена везничка, която всеки татко може да измайстори за детето си. След това отваряте шкафа на мама и взимате най-едрия боб. Оттам нататък играта започва – с везнички децата могат да се научат да броят, събират и изваждат бобчета, а дори и да решават лесни уравнения с тях.

Ето и една забавна задача: „Ако риба струва 1 лв и половин риба, колко струват 5 риби?“

Leave a Reply

Facebook
YOUTUBE