Академия за Родители

Блог
26
Oct

4 въпроса, които да задавате на детето всеки ден

Много често се случва в суматохата, суетата, бързането и активното ни желание като родители да превърнем детето в най-успешния, сръчен и талантлив човек, да изгубим връзка с него. Нашите отношения стават формални, обтегнати, детето се затваря в себе си и не иска да ни слуша. Как можем да избегнем това?

Писателката Джейми Харингтън ни предлага 4 въпроса, които всеки родител трябва да задава на детето си всеки ден. Тя самата използва тези въпроси, за да остане свързана с детето си – като трикът не е в самите въпроси, а в тези 10-15 минути, които отделяме ежедневно, за да разговаряме с детето, подсказва тя. Тези четири въпроса могат да бъдат превърнати в ритуал преди лягане, например, и ще ви помогнат да поддържате близки отношения с вашия син или дъщеря.

  1. Как беше денят ти? Ако детето не иска да отговори в детайли, пробвайте да зададете конкретни въпроси и да разкажете малко за вашия ден, за да дадете пример. След няколко дни то ще започне да взема участие и ще е по-склонно да направи контакт.
  2. Как са приятелите ти? Можете ли да попитате нещо конкретно за приятелите на детето? Използвайте този въпрос за да разговаряте за приятелството като цяло, за хората, с които детето обича да прекарва времето си, за това дали и как би помогнало на приятел в беда, и т.н.
  3. Какво хубаво се случи днес? Този въпрос се задава положително, за да научи детето да забелеязва хубавите неща, дори в най-мрачните дни.
  4. Имаш ли нужда от помощ? Разбира се, че не е необходимо да помагате с всичко, и още повече, не е необходимо да правите всичко вместо детето. Но децата трябва да знаят, че винаги сме готови да помогнем. Родителската подкрепа е много важна за тях. Ако покажете, че сте насреща във всяка ситуация, тогава вероятността детето да се обърне към вас в труден момент е много по-висока.

За да не се превърне комуникацията в празно бърборене, по време на разговорите, очите ви трябва да са на нивото на очите на детето. Седнете до него, хванете ръцете му, и така нататък – така общуването е и тактилно.

Между другото, тези въпроси много помогат за установяване на контакт и с половинката, подсказва авторката 😉 Опитайте, работят!

Източник.

Leave a Reply

Facebook
YOUTUBE