Академия за Родители

Блог
3
May

Кога децата ни да приемат антибиотици?

“Кога децата ни да приемат антибиотици?” е една от темите, по които говорихме на “Академия за родители” – София.

Д-р Петър Великов е представител на Асоциацията на студентите по медицина в България (АСМБ) и текущ Координатор на програмата по инфекциозни болести към Световната федерация на организациите на студентите-медици (IFMSA). Той вярва, че превенцията е най-ефективната здравна политика и работи към промотиране принципите на общественото здраве. Има интерес в сферите на инфекциозните болести, педиатрията и глобалното здраве. Петър е магистър-лекар от Медицински Университет София.

Злоупотребата с антибиотици ни води до момент, в който започваме  да се тревожим за ефикасността им. Антибиотичната резистентност се счита за един от най-критичните проблеми за общественото здраве и безопастност.

Според СЗО ако не се промени начина по който се създават, предписват и използват антибиотиците ще навлезем в така наречената постантибиотична ера. Много от антибиотиците са широко спектърни, вместо тясно спектърни, което води до унищожаване и на бактериите от които човешкото тяло се нуждае. Ето защо СЗО препоръчва на родителите да използват антибиотици само когато това е нужно.

Следващата стъпка в превенцията на антибиотичната резистентност е да се осигури приема на целия курс от лечение с антибиотик, нещо което повече от ⅓ от българите не правят. Това е важно, защото не пълния курс от лечение може да убие само някои от бактериите, а тези които оцелеят стават резистентни.

Полезни  съвети:

  1. Вземайте антибиотик само когато е предписан от лекар;
  2. Вземайте целия курс на лечение;
  3. Изхвърляйте антибиотиците с изтекъл срок на годност само в оторизираните аптеки и/или центрове;
  4. Не забравяйте че антибиотиците принадлежат не само на вас и на децата ви, а и на бъдещите поколения;

Leave a Reply

Facebook
YOUTUBE