Академия за Родители

Блог
4
Oct

Захранване, водено от бебето – лесно, съвременно, здравословно

Захранване, водено от бебето – лесно, съвременно, здравословно

Мария Нориега

Възможно ли е захранването да е лесен и приятен процес за бебето и за родителите?

След бременността, раждането и първите месеци с най-малкия член на семейството някак неусетно и може би прекалено бързо идва и моментът, в който трябва да въведем твърдите храни. Обикновено свързваме този етап от порастването на нашето бебе с немалка доза стрес, несигурност и огромен брой въпроси. Кога точно да започнем? Какво трябва да предложим първо? В какви количества? Трябва ли да предлагаме с дни едно и също нещо? Какъв ред на въвеждане на храните да спазваме? Ще хареса ли бебето новите допълнения в менюто си? Как ще протичат новите хранения? Как ще продължи кърменето?

Захранване, водено от бебето, или ЗВБ, е нов (всъщност забравен стар) метод, който позволява на цялото семейство да премине през периода на захранването лесно, приятно и по съвсем естествен начин. Както подсказва и името, процесът е воден от бебето. Той следва стъпка по стъпка етапите на физическото му развитие и му дава свобода на избор и възможност да научи нови неща, да усъвършенства по-добре моториката си и уменията за самостоятелно хранене от най-ранна възраст. Благодарение на този съвременен метод, бебето може да се храни заедно с родителите си, като опознава напълно самостоятелно новите храни и следва собствените си предпочитания и темпове при храненето. Така то изгражда положителна нагласа към храненето и захранването в дългосрочен план. Друго голямо предимство на захранването, водено от бебето, е, че децата се научават да дъвчат още от самото начало и няма нужда да свикват с различните консистенции в по-късна възраст, което е доста срещана трудност при традиционното захранване с пюрета.

В книгата е включена и схема за захранване на бебета след 6-месечна възраст. Тя ще ви даде полезни насоки и ориентир, когато имате нужда, за храните, които са подходящи за определена възраст. В нея ще намерите и интересни идеи и рецепти, подходящи както за най-малките, така и за по-големите членове на семейството.

Ще имате възможност да се запознаете и с много личен опит и споделени истории на български родители, които са избрали ЗВБ за децата си. И разбира се, с много полезна и разнообразна информация по темата от различни източници.

 

Издателство „Вдъхновения“ е младо и прогресивно издателство, специализирано в публикуването на книги със здравна тематика, които вдъхновяват хората да направят по-добрия избор за себе си, като постигат по-високо качество на живот и се справят с трудните ситуации по естествен начин. Мисията на екипа на издателството е да публикува само проверени концепции за здравословен начин на живот. В библиотеката му ще откриете книги, с помощта на които да приготвяте здравословни рецепти бързо и лесно, книги, които ще ви помогнат да решите специфични проблеми и неразположения по естествен път, книги, които ще ви вдъхновят да направите дълготрайни промени към по-добър живот в лесни стъпки.

Книгите на издателство „Вдъхновения“ са подбрани с много внимание. Специализираните текстовете и термини се проверяват и консултират от професионален екип редактори и консултанти в съответните медицински области. Рецептите за храни и напитки се тестват, преди да бъдат публикувани. Затова хората от екипа знаят, че предлагат наистина работещи решения, които всеки може да приложи на практика.

Сред заглавията на „Вдъхновения“, посветени на забременяването, бременността, раждането и отглеждането на деца най-голям интерес за бъдещите родители представляват книгите „Естественото решение за бебешкия сън“ от Поли Мур, „Захранване, водено от бебето – лесно, съвременно, здравословно“ от Мария Нориега и „Хранене на бебета и малки деца“ от Джудит Уилс.

 

 

 

Leave a Reply

Facebook
YOUTUBE