Академия за Родители

Блог
26
Jun

Сънят на бебето

“Сънят на бебето” е една от темите, по които говорихме на “Академия за родители” 2017 – София.

Д-р Антоанета Антонова е специалист по детски болести и е зам. председател–връзки с обществеността на Националното сдружение на педиатрите – специалисти от извънболничната помощ.

Завършила е МУ в София и професионалното и развитие е свързано изцяло с доболничната помощ. От 2000г  работи като педиатър в 22 ДКЦ- София, където е специалист педиатър и в момента. Председател е на дружеството на БЛС в лечебното заведение. Професионалните и интереси са свързани най-вече с детското хранене. От 2007 до 2013г води рубрика за детско хранене в телевизионното предаването Бон Апети и Кухнята на Звездев по БТВ. Д-р Антонова е съавтор на книгата “Сборник рецепти и ръководство за здравословно хранене на деца до 3-годишна възраст” – излязла от печат през 2013г и одобрена от Министерството на здравеопазването. През 2015г е част от работната група излъчена от Министерството на здравеопазването, изработила “Методично указание за работа на  лекарите относно храненето на децата в кърмаческата възраст (0 – 12 м)”.

В първите месеци след раждането, бебето има огромна нужда от пълноценна храна, пълноценен сън и огромно количество любов. Тъй като бебето 9 месеца е било в утробата на майка си, то има нужда най-вече от нейната близост. Това го кара да се чувства сигурно и в безопасност в новата среда.

За всяко бебе е строго индивидуално колко време е необходимо да прекара в сън. Защо бебето не иска да заспи? Има няколко причини:

  • Когато бебето се роди, за него това е една стресова ситуация

Преместването от родилния дом в новия му дом, също е стресова ситуация. В този случай то би се успокоило, ако го гушне майката, единственото познато за него нещо. Самата близост на майката би накарала бебето да е по-спокойно. Този период на постоянна нужда отминава за няколко дни, докато бебето свикне с новия си дом.

  • Дали не му е твърде топло или студено?

Проверявате като докоснете носленцето или тила му. Ако е топло, значи на бебето му е добре, но ако на тила му е силно изпотено, значи му е твърде топло.

  • Може на бебето да му е твърде тихо.

Това обикновено може да е причина, да не може да заспи, в първите месеци, защото докато е било в утробата на майка си, то непрекъснато чува нейния пулс, движението на червата, кръвоносните съдове и др. Затова тишината създава голям дискомфорт на някои бебета. За успокоите бебето може да му пуснете подходяща музика.

  • Коликите.

Обикновено се появяват след края на първата седмица. Децата, които са на естествено хранене имат по-леки колики.

  • Гладно е.
  • Има нужда от близостта на майката
  • Просто не му се спи.

Вижте цялата лекция.

Leave a Reply

Facebook
YOUTUBE