Академия за Родители

Блог
5
Aug

Месец на кърменето

Могат ли майките да решат някои от най-сериозните проблеми по света като просто направят избор да кърмят? Какви са ползите не само за семейството, но и за планетата и как кърменето има решаващо значение за устойчивото развитие?

Сред поставените през септември 2015 г. Цели за устойчиво развитие на ООН, а намаляване ефекта на проблемите, засягащи най-много жените и децата.

По цял свят около 40% от децата са кърмени през първите шест месеца след своето раждане – практика, препоръчвана от Световната Здравна Организация. Според представители на УНИЦЕФ, този процент е толкова нисък, защото семействата нямат достатъчно информация за ползите от кърменето за майката и детето.

Всеки родител трябва да има достъпът до информация за ползите от кърменето, за да вземе обективно решение как да храни детето си, и изборът на всяка майка, независимо какъв е той, трябва да бъде уважаван.

Как обаче кърменето има решаващо значение за устойчивото развитие на планетата?

1. Здраве

Кърменето има ползи и за майките – то намалява риска от рак на гърдата и яйчниците, диабет и следродилна депресия.

2. Бедност

Най-очевидният плюс на кърменето е това, че не се отразява на семейния бюджет – според Световната Здравна Организация, детето може да бъде кърмено дори над две годишна възраст.

3. Глад

Недохранването е проблем по целия свят, особено в развиващите се страни, където то е причина за 45% от случаите на детска смърт до 5 години – около 3.1 милиона деца всяка година.

Кърменето може значително да намали тази цифра, тъй като за деца до 6 месеца, кърмата може да е единствен източник на хранителни вещества. Но все пак е важно самите майки да се хранят добре, за да осигурят необходимото на бебето чрез кърмата си.

4. Недостиг на чиста вода

Докато кърмещата майка трябва да пие достатъчно вода, бебето не е необходимо да поема допълнителни течности, тъй като кърмата е с 80% съдържание на вода.

Кърменето помага на бебето да развие имунната си система, което го предпазва от замърсяванията във водата, когато порасне.

5. Неравенство между половете

Много от жените са публично осмивани затова, че кърмят на публични места, особено в западните държави.

Възможността да кърмят децата си, когато е необходимо, дава възможността на жените да вземат решение за децата си, и за собствените си тела – последното основополагащо за равенство между половете.

6. Замърсяване

Кърменето зависи изцяло от тялото на жената и за него са необходими много малко външни ресурси . Това е добре за околната среда, за разлика от индустриалното производство.

Източник: mashable

Leave a Reply

Facebook
YOUTUBE