Академия за Родители

Блог
6
Jun

Революционно ли е храненето на детето в XXI век

Знаехте ли, че 30% от децата в България са с наднормено тегло? Не в САЩ, а в България! Това са данни от официално проучване, които показват, че и ние, за съжаление, не оставаме встрани от световната тенденция.

Затлъстяване, хранителни алергии, хранителни разстройства… Причините за тях, както и за редица други нездравословни състояния, следва да търсим в храната, в съвременния начин на хранене и в липсата на достатъчна физическа активност.

Едно дете може да страда едновременно от затлъстяване и от недохранване. Колкото и абсурдно да звучи, е напълно реален факт. Простичкото обяснение отново може да бъде намерено във вида храна, който това дете консумира в ежедневието си – небалансирана, много преработена и непълноценна. И това не е някакво изключение. Това е тенденция, която започва от производството/отглеждането на животинските и растителните продукти и продължава в преработването и предлагането им на пазара.

Кое влияе негативно върху здравето на децата? Кои храни са промотирани като полезни за децата, а всъщност са вредни? Защо е важно да предлагаме на децата сезонна и локална храна? Как да осигурим на детето, а и на себе си качествена храна? Отговори на тези и други въпроси, както и примери ще откриете в лекцията на Станка Стоянова:

 

Станка Стоянова е създател и автор на блога Know How To Cook, посланик на Food Revolution в България, доброволец във фондация „За храната“ и един от основателите на Къщата с печките. Майка на момиченце, у което възпитава любов към истинската и полезна храна. Вярва, че храната не е просто средство за утоляване на глада. Храната е това, което ни дава или отнема здравето и енергията. Затова е важно от най-ранна детска възраст да възпитаме у децата отношение към храната и да формираме у тях здравословни хранителни навици.

Leave a Reply

Facebook
YOUTUBE