Академия за Родители

Блог
2
Mar

Дигитална грамотност

МОЖЕТЕ ДА СВАЛИТЕ БЕЗПЛАТНО ЦЯЛОТО СПИСАНИЕ НА АКАДЕМИЯ ЗА РОДИТЕЛИ ОТТУК:

Автор: Асоциация Родители

Мнозина наричат днешните деца „дигиталното поколение“ поради факта, че много от тях се научават да използват съвременните технологии в една или друга степен още преди да са проходили.

Участието на родителите в развиването  на потенциала на децата в ранна детска възраст е от решаващо значение. Ето някои от подкрепящите подходи по отношение на дигиталните умения в различните възрасти:

 

ОТ 0 ДО 3 ГОДИНИ

В първите години от живота си децата обикновено имат ограничен достъп до дигиталните устройства в семейството: гледат телевизия или клипчета на компютъра/таблета, играят онлайн игри или се забавляват с „умни играчки“.

В тази възраст е подходящо родителите да насърчават използването на дигитални устройства с образователни цели – игри, образи, клипчета и приложения за опознаване на света: цветовете, животните, звуците.

При това трябва родителят да е заедно с детето, докато то ползва устройството, за да следи реакциите и емоциите му, да разговаря с него за случващото се и да му помага да отличи реалността от фантазията.

ОТ 3 ДО 5 ГОДИНИ

На тази възраст детето активно ползва устройства с достъп до интернет, като дейностите обикновено се свеждат до играене на видеиогри на компютъра или гледане на видео и снимки.

Тъй като това е възрастта, в която децата са склонни да „влизат“ навсякъде, където имат достъп онлайн, то рискът да попаднат на неподходящо и вредно съдържание е много голям. Основните онлайн рискове са случайното попадане на порнография, жестокост, насилие или нецензурен език. Поради това е необходимо родителите да вземат мерки и да защитят „онлайн средата“ на децата, като инсталират подходящи за устройството програми за родителски контрол, които филтрират съдържанието. Много важно е родителите да използват специализирани детски търсачки или регистрирани профили и настройки за защита на деца при ползване на другите търсачки и сайтовете за видеообмен (най-често децата гледат клипчета през Youtube). Родителите могат вече целенасочено да показват на децата конкретни стъпки и операции в интернет, които са в основата на дигиталните умения. Тъй като децата в тази възраст обичайно не могат да четат и пишат, родителите им показват как се търси информация през конкретна търсачка. Като виждат как с писане могат да достигнат до много информация като текст, картинки или видео, децата пожелават по-бързо да се научат да четат и пишат.

 

ОТ 5 ДО 7 ГОДИНИ

Въпреки че децата все още играят игри повече, отколкото общуват онлайн, добре е вече да се въведат основни правила за здравословно ползване на интернет: определено време онлайн, както и задължително редуване на сърфирането в мрежата с физическа активност и други занимания. Все повече деца на тази възраст имат достъп до социалните мрежи и с удоволствие общуват с роднини и приятели и обичат да разглеждат съдържание като снимки и клипчета, качени от други хора.

Сигурна онлайн среда за детето означава: родителите не качват прекалено лична информация за самото дете; не публикуват снимки или клипчета, които детето може да определи като излагащи и унижаващи, когато порасне – колкото и сладки да са за родителите, никой тийнейджър не би искал приятелите му да видят голите му детски снимки или неуспешните му първи опити с велосипед на две колела. Родители са тези, които показват на детето през личен пример какво трябва да е поведението в мрежата – как се разговаря с другите хора, как се ползват емотикони и как могат да постъпят в определени ситуации.

На тази възраст децата могат вече да се научат и да създават дигитално съдържание – например да рисуват, да обработват снимки, да запаметяват файлове и да ги подреждат в собствени папки.

МОЖЕТЕ ДА СВАЛИТЕ БЕЗПЛАТНО ЦЯЛОТО СПИСАНИЕ НА АКАДЕМИЯ ЗА РОДИТЕЛИ ОТТУК:

Leave a Reply

Facebook
YOUTUBE