Академия за Родители

Блог
23
May

Ранно детско развитие

Първи ден у дома с бебето. Деветте месеца, които си мислехте, че никога няма да свършат, са в миналото. Имате си чисто ново човече, което ще ви промени, задавайки нова посока в живота ви.

Предлагаме ви да приемете всичко като игра. И знаете ли защо? Защото играта е много по-важна, отколкото си мислите. Тя не е нещо несериозно, напротив – основното й предназначение е да научи на нещо играещия.

Игрите (движение + общуване) стимулират развитието на мозъка и тялото на детето, освен това разширяват потенциала му за учене. Затова е важно с тях да се започне още в първия ден и да се продължи по най-целесъобразния начин. Мозъкът иска да се учи и в началото това се случва чрез масажи, време по корем, докосване, гимнастика, пълзене… Децата учат и от родителите си. Дори малкото бебе усеща и попива всичко, което излъчваме – като настроение, като енергия, като взаимоотношения. Нещо повече, то „складира“ цялата тази информация.

Какво се случва с детето, което се движи, и с това, което не се движи? Къде рефлексите играят роля? На какво се дължат проблемите със зрението, липсата на концентрация, хиперактивността в ранна възраст? От какви игри и упражнения имат нужда децата в различните етапи през първите години от живота си? Как на практика родителите могат да допринесат за правилното развитие на детето? Защо и как понякога възрастните пречат на естественото детско развитие? Отговори на тези и други въпроси, както и множество примери, ще откриете в лекцията на Деси Иванова:

Десислава Иванова – родител и специалист по австралийската система за ранно детско развитие КиндиРу. Завършила е психология в СУ Свети Климент Охридски и магистратура в САЩ – MBA. В богатата си кариера, свързана с управление на хора и процеси, винаги се е стремяла да насочва всеки към развитие и усъвършенстване. Според нея корените на успеха се крият в правилното развитие през първите пет години от живота на човека. Вярва, че работата й създава възможност децата да разгърнат максималния си потенциал и да се превърнат в успешни възрастни.

Leave a Reply

Facebook
YOUTUBE