Академия за Родители

Блог
12
Aug

Един различен прочит на мобилните игри за нашите деца

В ерата на технологиите, смарт телефоните са неизменна част от всекидневието ни и най-краткия път до потребителите. Игрите и онлайн забавленията стават все по-интуитивни и лесни за разбиране и достъп дори до най-малките потребители.  Още от ранна възраст малчуганите умело започват да боравят с лаптопи и таблети като увлечени от шарените анимации буквално се залепят на мобилните устройства с часове. Разбира се това не винаги е считано за твърде удачен вариант според много от родителите, защото игричките неусетно отнемат от времето за образователни книжки и игри навън.

Водени от идеята да добавят стойност към стандартните мобилни игри и да превърнат забавлението в ефективен способ за обучение, наше българско гейм студио, част от Зариба,  разработва интересен ЕДЮТЕЙНМЪНТ  проект, с който бихме искали да ви запознаем.

Какво представляват едютейнмънт мобилните игри и как да ги различим?

Това са игри, които съчетават забавление и обучителни елементи, поднесени на децата по достъпен и разбираем начин под формата на игри. Едютеймънт игрите се отличават със съдържание, което осигурява нови знания и учи децата как да се справят в различни ситуации. Игрите може да имат езиков или математически характер, пъзели, игрословици, лабиринти, игра на цветове и думи, чуждо езиково обучение.

Каква възрастова група таргетират?

Игрите с образователен характер са подходящи за децата в последна група на детската градина, предучилищна възраст и първите няколко години в училище.

Какви са ползите от тях?

  • Развиват въображението и логическата мисъл
  • Подпомагат аналитичното мислене и адекватни реакции в реални ситуации
  • Подобряват езиковите способности на децата
  • Ефективна форма на обучение под формата на увлекателни игри и забавление
  • Обогатяват познанията на децата в различни сфери (природни наука, езици, математика и т.н )
  • Възпитават и обучават по разбираем и лесно възприемчив начин
  • Мултиплеърният формат помага за лесното социализиране на децата

Повече за българския проект:

Проектът Waphoo е мултиплейър и 3D свят, в който децата се социализират, забавляват и научават нови неща под формата на забавни мини игри включващи математически задачки, загадки, пъзели, игрословици, думички на чужди езици.

Играта е предназначена за деца на възраст между 7 и 11 години като балансирано съчетава развлекателни и обучителни елементи в едно. Идеята е, още от ранна възраст, децата да развият логическата си мисъл и аналитични способности да се справят с различни задачи, в случая – като общуват помежду си, при това в напълно защитена и безопасна среда.  При това платформата е много шарена, с красиви 3D  графики, които грабват вниманието на малки и големи.

В пъстрия 3D свят създаден от Waphoo има зададени възпитателни елементи като в хода на геймплея, на децата се предоставя възможност да садят дръвчета и да се грижат за растения и животни. По този начин у тях се инициира положителната интеракция с околната среда и се изграждат добри навици за опазване и грижа за природата.

Играта се разработва за мобилни устройства (Android, iOS, Windows Phone както за българския, така и за световния пазар.

Хубаво е, че подобна идея се разработва вече и у нас като поставя образователен фокус и показва как модерните игри съчетават полезното с приятното.  

Докато чакаме проекта в пълната му версия, ето едно видео, което разработчиците ни предоставиха за да добием първи впечатления:

 

Ще се радваме да чуем и вашето мнение относно едютейнмънт игрите и ползите, които считате, че могат да генерират за обучението и възпитанието на вашите деца.

Leave a Reply

Facebook
YOUTUBE