Preaload Image

Първи стъпки в разбирането на нарушенията от аутистичния спектър

Нарушенията от аутистичния спектър представляват сложен комплекс от симптоми, които могат да повлияят на развитието на децата в областите психично, социално и комуникативно развитие. Въпреки че специалистите разполагат с все по-добри инструменти за оценка и възможности за терапия аутизмът остава едно от най-неразбраните нарушения в детска възраст.

Академия за родители и Логопедия.БГ ви канят да се включите в серия от четири лекции с едни от най-изявените специалисти в диагностицирането и терапията на нарушенията от аутистичния спектър.

В два поредни дни ще извървим заедно пътя от първите симптоми до началото на терапията и ще научим повече за възможностите, които всяко семейство има за да осигури подкрепата, от която се нуждае детето с аутизъм за да развие своя потенциал.

“Ранни маркери за аутизъм” с д-р Севджихан Еюбова 

Въпреки че диагнозата аутизъм рядко се поставя преди втората година на детето първите поведенчески маркери могат да бъдат открити още в кърмаческа възраст и то благодарение на родителите. Лекцията ще Ви запознае с ранните маркери за аутизъм, за какво да следите и какво да направите, ако имате притеснения за развитието на детето си до 3-годишна възраст.

“Ерготерапия в действие при деца в аутистичния спектър” с Руслана Анастасова 
Целта на ерготерапевтичната интервенция е да осигури пълно, активно и качествено участие на децата в обществения и училищен живот. Отличителна особеност на ерготерапията е холистичният подход към детето, което е поставено в центъра на терапевтичния процес.
Лекцията ще ви запознае с работата на ерготерапевта, основните стъпки в наблюдението и създаването на система за упражнения у дома, с чиято помощ вие ще можете да подпомогнете детето си в изграждането на представите за схема на собственото му тяло, да подобрите интеграцията на сетивните системи и да оптимизирате тяхната работа.

“Как да подкрепим децата с аутизъм в общуването и комуникацията” с Анна Манолева 

Социалното взаимодействие и комуникацията са основните предизвикателства за децата с аутизъм, а трудностите в разбирането на гледната точка на другия могат да направят двупосочното взаимодействие особено трудно както за децата, така и за техните основни комуникативни партньори – възрастните. Всеки родител се надява детето му да може да говори с него и да споделя мисли, емоции, преживявания. Но когато децата с аутизъм не правят това, защото не знаят как, не могат или го правят по неправилен начин, всеки родител се пита как може да помогне на детето. В този уебинар ще научите как да адаптирате начина, по който общувате с детето, така че да му помогнете да се научи да взаимодейства по-успешно с вас и другите. Ще разберете как децата могат да преодолеят бариерите по пътя на общуването и да се научат да го правят по-пълноценно и ефективно – със или без говор.

“Ролята на семейството в подкрепа на детето с аутизъм” със Светлана Ангелова, Стефка Цветанова и Николета Йончева

В тази лекция ще се запознаете с ролята на семейството и как най-добре можете да подкрепите детето в неговото развитие. Ще се фокусираме върху някои от най-важните въпроси, с които се сблъскват родителите на дете с аутизъм:

  • Как да структурирам първо себе си, за да подкрепя детето си по-добре.
  • Как да го успокоя.
  • Как да разбирам и общувам с детето си по-ефективно.
  • Как да го науча да играе.
  • Защо е важна ранната интервенция, и как могат да подкрепят семейството ми.
  • Семейно-медиираната интервенция – как се учим ние родителите.
  • PECS – алтернативна система за комуникация.

Начало:

10:30

събота, октомври 31, 2020

Край:

16:30

неделя, ноември 1, 2020

Лектори

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.