Академия за Родители

Блог
27
Oct

Безотказни “трикове” за по-добро хранене на децата

Понякога храненето на децата напомня старата поговорка “можеш да закараш коня до реката, но не и да го накараш да яде нещо различно от пилешки хапки с формата ни динозавър”. Нали? Истината е, че можем да накараме децата да се хранят по-добре с няколко бързи и лесни трика.

  1. Винаги купувайте яйца. Отново и отново ще срещате доказателства, че яденето на домашно приготвена храна, заедно, като семейство е добро за отношенията помежду ни и телата ни. Когато сте много заети и нямате време, нещо простичко и лесно като бъркани яйца не е за пренебрегване.
  2. Не забравяйте плодовете. Когато децата искат да хапнат нещо, дайте им банан, ябълка, праскова – колкото по-малко обработен е един плод, толкова по-добре.
  3. Никога не купувайте настърган кашкавал. Какво друго може да има в пакет настърган кашкавал? Целулоза под формата на дървени стърготини, разбира се.
  4. Първо сервирайте зеленчуците. Онези 20 минути преди вечеря, в които краката ви стават магнит за деца и малки хора се лепят по тях, мрънкайки за парче кашкавал…Когато стане напечено, грабнете две малки купички и ги напълнете с моркови, домати, сурови, тиквички, или други зеленчуци, които са ви под ръка. Може да опитате да добавите и дресинг от кисело мляко.
  5. Редувайте “сладките” дни. Децата много бързо научават правила – за да не прекалявате със захарта, опитайте да редувате: 1. десерт след вечеря, 2. плод за десерт 3. без десерт. Да, понякога ще се оплакват, но привикват бързо към този ритъм.
  6. Избягвайте еднообразието. Колкото по-разнообразна храна, толкова по-пълноценна ще е диетата, и толкова по-лесно ще е да ги накарате да опитват нови неща. Успешна тактика е да не сервирате любими храни всеки ден, както и да редувате времето, в което те се сервират.
  7. Малки порции. Няколко хапки. Така децата имат време да решат кога са се нахранили, научават се да слушат телата си, и по-малко храна се изхвърля.
  8. Никакъв чипс. Просто не купувайте такива храни. Нито газирани напитки. Ако ги нямате вкъщи, нито вие, нито децата ще ги ядат.
  9. Опитайте следните трикове: 1. Сгответе го сами. Можете да ядете всичко, което поискате, стига да го приготвите сами. Можете да приготвите пържен чипс и сладолед, но това отнема толкова много време, че намалява количеството, което консумирате с 90%. 2. Избирайте. Сладолед? Бисквити? Изберете само по едно нещо, което да имате у дома!

Източник.

 

Leave a Reply

Facebook
YOUTUBE