Академия за Родители

Блог
6
Jun

Първите седмици с бебето

В началото сте на едно от най-вълнуващите пътешествия в живота си – станали сте родители току-що. Чувствате се малко (или много) несигурни, правите грешки, бъркате пътя… Спокойно, само се отпуснете и всичко ще си дойде на мястото!

Ваканция, плаж, безгрижни дни, никакви битовизми, много усмивки и лежерно настроение. Не, това не са мечти по някакви далечни острови, на които не можете дори да си помислите да отидете с новороденото си бебе. Това е начинът, по който трябва да се чувствате у дома в първите седмици след раждането. Звучи ли ви невъзможно и абсурдно?

Веднага обясняваме. За да успеете да свикнете с новата си роля на майка, за да опознаете бебето си, за да се научите да разчитате правилно неговите сигнали, е необходимо да прекарвате време с него. Достатъчно време в началото. Домакинската работа не е ваш приоритет в момента. Можете съвсем отговорно да заявите, че си взимате отпуск от нея. Имате нужда от това, бебето ви също!

Към кого да се обърнете за помощ през този период? Как да разпределите нещата, които трябва да се вършат? Как да намирате време за себе си всеки ден? Защо няма нужда от строги правила в грижите за бебето? Кои са спецификите при падане на пъпчето, къпане, пелени, колики, пози? Отговори на тези и други въпроси, както и демонстрации ще откриете в лекцията на Деси Бетова:

 

Десислава Бетова е с хуманитарно и медицинско образование. Работила е в медийна агенция, като е участвала в различни антропологични и социологически проучвания. От 2010 г. е консултант по кърмене и в тази си роля води неформални срещи и лекции на тема кърмене, захранване и отбиване. Майка на три деца, тя обича да пътува и да споделя с хората новите неща, които научава. Позната е като активист, а приятелите ѝ често я определят като социално шило. В последно време усилията ѝ са насочени предимно към индивидуалната грижа за бременните, майките и бебетата. Днес Деси работи като акушерка.

Leave a Reply

Facebook
YOUTUBE