Академия за Родители

Блог
1
Mar

Детето падна и се удари! – опасности и първа помощ

Автор: Марияна Манушева, инструктор в Училище по първа помощ на FirstAidbg.com

От момента на прохождане, при опознаване на света и изграждане на уменията си за движение и равновесие, малките деца често падат. В ранна възраст главата на детето е относително по-голяма и по-тежка и особено ако пада отвисоко, детето често „пада на глава“. За радост, в повечето случаи тези падания не са съпроводени с тежки травми и усложнения, но родителите се тревожат и са неуверени как да разпознаят дали става дума за сериозна травма или не.

Важно е да се знае, че при всяко падане от височина, по-голяма от човешки ръст, или при удар с висока скорост съществува опасност от нараняване на главата и гърба, което може да бъде много опасно и дори фатално. Такива са случаите на падане от висока катерушка или пързалка, падане или удар от движеща се люлка, колело, ски, сблъсък при бързо бягане в спорта, падане при езда или пътно-транспортно произшествие.

В такава ситуация вследствие на удара, детето може да остане в безсъзнание, да изгуби съзнание за кратко или да изглежда замаяно и объркано. Във всеки от тези случаи е желателно детето да не бъде размествано и да бъде повикана линейка. В случай на гръбначна или мозъчна травма неумелото преместване на детето може да доведе до трайни увреждания. Ако то е в безсъзнание или има проблеми с дишането, трябва да се предприемат действия за осигуряване на свободни дихателни пътища и облекчаване на дишането до пристигането на екипа на СМП. Всички тези техники и цялата поредица от действия могат да бъдат усвоени и упражнени по време на практически курс по първа помощ с квалифициран инструктор.

Ако детето се разплаче скоро след падането, ако се изправя и се установи, че няма проблеми със съзнанието, то трябва…

МОЖЕШ ДА ПРОЧЕТЕШ ЦЯЛАТА СТАТИЯ В БЕЗПЛАТНОТО СПИСАНИЕ НА АКАДЕМИЯ ЗА РОДИТЕЛИ. СВАЛИ ГО ОТТУК:

 

Коментирай Отмени Коментара