Академия за Родители

Блог
3
May

Как да съобразим грижата за здравето на децата с техните гени?

“Как да съобразим грижата за здравето на децата с техните гени?” е една от темите, по които говорихме на “Академия за родители” – София.

Д-р Марта Михайлова е магистър – лекар, завършила Медицински университет – София през 2006 г. Работила е като психиатър в болница „Св. Иван Рилски“ в Курило и МБАЛНП „Свети Наум“ и е специализирала същата специалност. Работила е в рехабилитационен център „Ясен“ в Банкя. От 2013 г. е асистент, а в последствие докторант и специализант към Катедра по медицинска генетика към МУ – София. С интереси в областта на генетиката, психичните болести и метаболизма.

Децата са различни и грижата за тях трябва да се съобрази с техните нужди, както и с генетичната им база.

Може да се повлияе на изявата на някои гени и при наличие на генетична разположеност може да се влияе не само на появата на заболяването но и на самата тежест.  Голяма част от социално значимите болести се появяват в резултат на генетично предразположение.

Персонализираната детска грижа е необходима, за да се избегнат неадекватен режим и  за да се извърши превенция на заболяване на време. Рискът не е диагноза.

Някои заболявания свързани с генетичната предразположеност са:

  • Сърдечно-съдови;
  • Остеопороза;
  • Затлъстяване;
  • Диабет;
  • Злокачествени заболявания;
  • Психични и др.;

Важно е да се започне с превантивните мерките още от ранната детска възраст, защото имаме генетична база още при раждането и в детството се създават навиците за цял живот.

Leave a Reply

Facebook
YOUTUBE