Академия за Родители

Блог
3
May

Как децата учат за емоциите с игри

“Как децата учат за емоциите с игри” е една от темите, по които говорихме на “Академия за родители” – София.

Мариана Донкова е педагог с 14 години опит в образованието на юноши и възрастни. В началото на кариерата си работи като учител в професионална гимназия за помощник-възпитатели в детски градини, където води множество педагогически дисциплини, включително и „Игрова дейност“.

В момента е отдадена на двегодишния си син, който е основният вдъхновител на създадения от нея сайт „Детето играе“. Вярва, че децата учат най-лесно, когато участват в забавни занимания, които са съобразени с техния темп на развитие, интереси и желания. Затова на страниците на сайта споделя много идеи, които помагат на родителите да играят активно с децата си, да развиват у тях много ключови умения още от раждането и да ги възпитават като уверени и способни личности.

Назовавайте чувствата още когато детето е много малко. Казвайте му как се чувствате, за да може то да започне от малко да разпознава емоциите. Деца, които успяват да разпознаят емоцията си, успяват да я назоват, са по-успешни в училище, по-здрави са, успяват да завържат много по-успешни приятелства, защото успяват да се вгледат в себе си, да се запитат какво изпитват и какво могат  да направят с тази емоция.

Подходящи игри, който помагат на децата да се справят по-добре с чувствата:

 • Смяна на ролите – майката и детето си разменят ролите;
 • Огледало;
 • Четене – изобразете емоцията с глас/тяло докато четете;
 • Театър;

Техники за справяне със силните емоции:

 • Техниката на дишане;
 • Техниката на костенурката;

Решения: Как може да се постъпи по друг начин. Използвайте реални ситуации, докато сте с децата на вън, на площадката и т.н. Изведете детето от ситуацията и го попитайте “А можеше ли да се случи по друг начин?”. Ако не се сеща, вие може да му подскажите. Може да си направите списък.

Важно е родителя да показва на детето, че ползва техниките за справяне с емоциите. Да не демострира нервност, гняв, крещене и т.н. Вижте цялото видео за повече идеи.

1 Response

 1. Dafinka Partalska

  Актуална идея за лекция.
  Прекрасно структурирана!
  Въздействащо поднесена!
  Искрено се надявам да бъде чута и реализирана от повече родители, защото темата за емоционалното възпитание на децата ни е много по-важна и от интелектуалното възпитание.
  Искрени благодарности на Мариана Донкова за добрите педагогически идеи!

Leave a Reply

Facebook
YOUTUBE