Академия за Родители

Блог
22
Mar

Игрова стойност vs безопасност на детската площадка

МОЖЕТЕ ДА СВАЛИТЕ БЕЗПЛАТНО ЦЯЛОТО СПИСАНИЕ НА АКАДЕМИЯ ЗА РОДИТЕЛИ ОТТУК:

 

Автор: Мая Цанева, Сдружение„Безопасни детски площадки“

Мили родители, колко книжки за Червената шапчица имате? Купувате ли няколко различни издания от една и съща приказка? Най-вероятно НЕ. Въпреки разликите в картинките или превода, историята е една и съща. С разнообразни и подбрани книги се грижим за въображението на децата ни и за развиването на уменията им. Но дали сме толкова взискателни и към площадките за игра?

Ние правим всичко възможно детските площадки да са най-безопасни. Национална законова рамка (Наредба 1 на МРРБ от 2009 г.) изисква до края на 2018 г. всяка площадка да има ударопоглъщаща настилка и да отговаря на редица други критерии и условия за безопасност. Ние, активните граждани и родители, забелязваме веднага ръждиви и опасни елементи, липсващи парапети, счупени катерушки. Реагираме, като подаваме сигнали в Контактния център на общината (www.call.sofia.bg) и се обаждаме на горещия телефон на района, в който живеем.

Но дали обръщаме внимание на разнообразието и ИГРОВАТА СТОЙНОСТ на детските площадки, на това дали развиват умения, захранват въображението, предлагат различни начини за социализация?

Детската площадка с висока игрова стойност задържа вниманието на децата дълго време, дава възможност да бъде преоткрита. Тя съдържа компоненти със сложни геометрични фигури и елементи за стимулация на ума и развитие на фината моторика. Такава площадка е изградена с различен тип повърхности и текстури, смело съчетание на цветове и звуци, които да предизвикват игра без край.

Ние сме пораснали, катерейки се по дървета и върху железни кълбета, монтирани върху цимент. Съоръженията от нашето детство имат висока игрова стойност за деца над определена възраст, макар и да не са безопасни по изискванията на Наредба 1. Но в България площадките с висока ИГРОВА СТОЙНОСТ с безопасност по новите стандарти са малко. Децата търсят повече места като „Градът“ и „Маргаритка“ в София, „Стената на приказките“ в Бургас, „Кулата“ в Пловдив и др.

В края на 2018 г. изтича срокът, в който България трябва да приведе всички площадки в съответствие с Наредбата, която поставя и изисквания за минималната им игрова стойност. Затова сега е моментът да говорим дали децата ще прекарват повече време навън на интересни и безопасни места за игра или ще ги обречем на една и съща игра. Питайте вашите кметове, обръщайте се към институциите и настоявайте не просто за нова площадка, а за площадка, на която играта е като приказка без край!

Стената на приказките, Бургас

Детските площадки с висока игрова стойност:

  • дават повече възможности за игра;
  • увличат децата да се движат повече, което намалява риска от обездвижване и затлъстяване;
  • развиват фантазията на децата;
  • спомагат за повече социални контакти между тях;
  • развиват уменията за оцеляване и самосъхранение.

 

 

 

 

 

МОЖЕТЕ ДА СВАЛИТЕ БЕЗПЛАТНО ЦЯЛОТО СПИСАНИЕ НА АКАДЕМИЯ ЗА РОДИТЕЛИ ОТТУК:

Leave a Reply

Facebook
YOUTUBE