Академия за Родители

Блог
23
May

Със системата „Монтесори“ вкъщи

„Помогни ми да го направя сам.“

 

Мария Монтесори е родена в малкия италиански град Киаравале, а когато е на 2 години, семейството й се мести в Рим. Тяхното решение е продиктувано от желанието единственото им дете да получи по-добро образование. Мария Монтесори е първата жена дипломиран лекар в Италия.

Педагогическият метод, който Мария Монтесори разработва в началото на миналия век след интензивна работа, опит, наблюдения, добива широка популярност в цял свят, като първоначално е най-добре приет в САЩ. Заведения, организирани по метода „Монтесори“, днес има много и у нас. Ако сте от родителите, които смятат, че това е най-подходящият вариант за детето им, навярно сте добре запознати и с неговите принципи. Но теорията е нещо доста по-различно от практиката.

Понякога в желанието си да направим нещата перфектни, се увличаме и прекаляваме. Друг път губим търпение и пришпорваме детето. А всички знаем, че всяко дете има свое собствено темпо – за учене, за обичайните ежедневни дейности, за всичко.

Как да създадем т.нар. подготвена среда? Кога можем да започнем? Какви качества ние като родители/учители трябва да притежаваме, за да участваме адекватно в процеса? Какви са чисто практическите ползи от метода „Монтесори“ за живота и света на детето? Отговори на тези и други въпроси, както и примери, ще откриете в лекцията на Жечка Иванова:

Жечка Иванова започва работа в Карин дом като доброволец. От 1994 г. до 1996 г. подпомага дейността на организацията с доброволен труд, след което е поканена да се присъедини официално към екипа. Жечка е един първите педагози, обучени да преподават по метода на Мария Монтесори. Започва да изучава системата още през 2002 г. Като обучител тя споделя опита и знанията си със специалисти, родители и всички, които се интересуват от методиката на Мария Монтесори за възпитание на децата.

Leave a Reply

Facebook
YOUTUBE