Академия за Родители

Блог
6
Dec

Поява и развитие на основните сетива на бебето по време на бременността

На “Академия за родители” във Варна говорихме с Ива Александрова за това как деветте месеца преди раждането предопределят целия ни живот след това.

Последните изследвания в областа на пренаталната психология и медицина показват, че уроците, които ние съзнателно преподаваме или не на своите деца по времен а бременността са не просто ключови, а основни за тяхното развитие след това.

Всеки родител по време на бременността би могъл да въздейства съзнателно и пълноценно върху развитието на детето си. Дали детето ще има проблеми с развитието, дали ще поледува често, дали ще е ученолюбиво, ще слуша ли опера – това са неща, които се рашават от момента на зачатието.

“Преди всичко е важно да имаме разбиране за бебето като съзнателно същество. Много често се сблъсквам с неразбиране по този въпрос. Не става дума за това, че детето Ви е адекватен събеседник или че може да го накарате да овладее три езика още преди да се роди. Това, което имам предвид е, че то е съзнателно и да, Вие бихте могли да общувате с него и да започнете да правите първите стъпки по пътя на взаимното уважение като изградите здрава, емоционална връзка с детето си. Бременността е изключителен период, както за родителите, така и за детето. Безценен етап от детското развитие, който за съжаление често се пропилява.

Колкото до пренаталната стимулация тя е един прекрасен метод за въздействие върху развитието на детето преди да се роди. Техниките, които се използват за стимулация съществуват от векове и голяма част от майките ги използват интуитивно по време на своята бременност. Основната идея на тази програма е подаването на стимули към развиващия се мозък на бебето, съобразени, разбира се, с етапа на развитие на неговите сетивни системи по време на бременността. Резултатите са изключително впечатляващи. Казвам го и от личен опит.”

Гените в съчетание със средата ни правят такива, каквито сме. 

Обобщените резултати от изследванията, в последните 3 месеца от бременността нашите деца са съзнателни. Това означава, че ние можем да използваме този период за да повлияем върху детското развитие.

Пренаталната стимулация засяга сензорните системи – вижте схемата под видеото, а за съвети от Ива – кликнете върху видеото.

В него тя обръща внимание на пренаталната стимулация като най-достъпен, неинвазивен метод за въздействие върху развитието на бебето и разбира се, на изграждането на здрава, емоционална връзка с детето ни още преди да се роди.

Поява и развитие на основните сетива на бебето по време на бременността:

Сетивност (Кожа)

Поява: 7 седмица (около устата)

Развитие: 11-15 седмица (торс и част от крайниците)

Пълен обем: 20 седмица(цялото тяло)

Слух

Поява: 6 седмица (поява на кохлеа/т.нар.вътрешно ухо/)

Развитие: от 16  седмица (начало на активното слушане)

Пълен обем: 24 седмица

Вкус

Поява: 12 седмица(с появата на преглъщане) Развитие:13-15 седмица Пълен обем: 16 седмица

Мирис

Поява: 5-9 седмица

Развитие: 11-12 седмица (рецепторите са активни)

Пълен обем: 25-30 седмица

Вестибуларен апарат

Поява: 6-8 седмица

Развитие: 8-12 седмица

Пълен обем:12-16 седмица(първо усещане за ритниче/движение от страна на майката)

Зрение

Поява: 22 ден (начало на образуването на зрителен нерв)

Развитие: 1-6 месец

Пълен обем: 6-9 месец (реагират на светлинни дразнители и отварят очи)

Фактически пълен обем: 6-7 месец след раждането

Leave a Reply

Facebook
YOUTUBE