Николета Попкостадинова

Създател на платформата Loveguide.bg

Николета Попкостадинова

Създател на платформата Loveguide.bg

Биография

Николета е създател на платформата Loveguide.bg. Това е място, където тийнейджърите могат да научат почти всичко, което трябва да знаят за секса и интимните отношения. Анонимно, безопасно, позитивно, приятелски и достъпно.

Нуждата и интересът към такива инструменти, за съжаление са много големи. Защото в България няма сексуално образование, а в повечето семейства темата „секс” е табу. Затова сексуалното здраве на тийнейджърите е меко казано притеснително – водим всички негативни статистики. Колкото по-скоро по тази тема се заговори открито, просто, ясно, изчерпателно и разбираемо, толкова по-бързо ще бъдат запълнени дупките в сексуалното образование на децата. И това трябва да започне от предучилищна възраст. Защото не става дума само за предпазване от инфекции и нежелани бременности. Сексуалното образование е и възпитаване на отношение към собственото ни тяло, към себе си и към другите около нас, както и на уменията да устояваме на натиск, да защитаваме позициите си и да общуваме с другите свободно и пълноценно. То е отглеждане на отговорни и толерантни млади хора, първо към себе си, после към всички около тях.

След като завършва Американския университет в България и после Амстердамския университет, Николета десет години се занимава с човешки права, каквото е и правото на безопасен и вълнуващ секс. Била е част от безброй проекти по тези теми, включително и за подобряване на сексуалното здраве в Югоизточна Азия. Днес се е посветила на тази тема в България и на шестгодишната си дъщеря, която мислеше, че ако мама си вземе хапчето за бебе, най-накрая ще си има братче.

All session by Николета Попкостадинова

Facebook
YOUTUBE