Академия за Родители

Блог
6
Jun

Как да се справим с детското НЕ

„Всички щастливи семейства си приличат, всяко нещастно семейство е нещастно посвоему.“

Познати са ви тези думи, нали? Така започва романът „Анна Каренина“ на Лев Толстой.

Започваме малко отдалече, но лиричното отклонение беше важно, за да насочим мисълта ви в определена посока.

Всички ще се съгласим, че всяко семейство си има своя история за разказване. И дори не е нужно да наваксваме с руската класическа литература, достатъчно е да отправим поглед към своите родители, към своите деца и разбира се, към себе си като нечии деца и като нечии родители.

Когато бяхте малки, вашите родители позволяваха ли ви да казвате „Не“? А сега, когато сте вече зрели хора, лесно или трудно взимате решения, способни ли сте да правите избори? Когато вашето дете се заинати, че не иска точно тези обувки или точно тази рокля, а е само на 6 години, как реагирате? Вслушвате ли се в думите му или ги игнорирате, защото знаете по-добре, защото правите всичко за него, грижите се, отдавате му цялото си време и любов?…

Детето, без значение на колко крехка възраст е, е личност със свои собствени предпочитания, вкус, мнение. Много родители буквално пречупват децата си, без дори да си дават сметка до какви последствия би могло да доведе на по-късен етап пренебрегването и незачитането на детската личност. Да, дори и при онова уж незначително „Не искам да облека тази рокля. Искам другата.“ – „Не, не може.“

Какво означава „успешен родител“? Къде е границата между любовта и контрола? До какво може да доведе задушаващата родителска любов? Защо детското „Не“ е нещо не само хубаво, но и жизненоважно за изграждането на личността? Как да се научим да виждаме какво се крие зад детското „Не“? Как да слушаме активно? Как да не му пречим да бъде себе си? Отговори на тези и други въпроси ще откриете в лекцията на Павел Павлов и Милена Петрова:

Милена Петрова и Павел Павлов са терапевти по зависимости, сертифицирани обучители по програмата Трениране на успешни родители“, членове на УС на Асоциация за превенция и работа със зависимости Само днес, ръководители на сектор  България на Международната терапевтична организация за лечение на зависимости Свобода – център. Работата им със зависими и техните близки ги е научила, че е по-разумно да се работи с хората, преди да се появи проблемът, затова успоредно с терапията на зависими водят тренинги за тийнейджъри и родители с цел подобряване на комуникацията в семействата, себепознание, емоционална интелигентност и др.

Leave a Reply

Facebook
YOUTUBE