Академия за Родители

Блог
30
Nov

Как нашите “винаги-онлайн” навици променят живота на децата ни

Преди няколко години увеселителните паркове на Дисни наемат екип от специалисти, които да направят изследване върху посетителите и техните навици за да разберат кое е нещото, което децата намират за най-интересно и пленяващо в парковете. Мики или Мини? Замъкът на Пепеляшка?

Това нещо се оказва телефона на родителите им. Понеже възрастните винаги се взират в тях, децата копират тяхното поведение – без значение, че са обкръжени от въртящи се чаши за чай, ревящи пирати или гигантски мишки. Въпреки цветния свят около тях, родителите и съответно децата им, били по-занитересовани от света, който ги гледа през малкия дисплей в ръцете им.

Днес сме още по-свързани с мобилните си устройства и работата си. Телефоните са “най-продаваната джаджа в историята”, с повече от половината пълнолетно население на света притежаващо смартфони. Използваме ги постоянно – средностатистическият човек прекарва повече от два часа на ден на телефона си, всеки ден. Проверяваме ги сутрин, когато отворим очи, вечер преди да заспим, в тоалетната. Един на всеки десет души дори признава, че проверява телефона си по време на секс.

Времето, което прекарваме на телефоните си, съвпада с рязък спад в броя на дните използвана отпуска. И децата забелязват.

Изследване на 700 деца на възраст между 8 и 14 години и техните родители показва, че нашите “винаги онлайн” навици наистина променят живота на децата ни. Всички знаем, че няма значение колко време прекрваме с децата си. По-важно е дали прекарваме това време гледайки дисплея на телефона си или играейки “Не се сърди човече”, например.

Децата усещат настроението на родителите си. Забелязват, когато те пропускат важни събития. Близо 6 от 10 деца споделят, че родителите им са пропуснали важна пиеса, футболна среща или награждаване в училище – дори семейни празници, заради работа.

Малките жестове оказват огромно влияние върху настроението на децата – те не искат луксозна СПА ваканция. “Няма значение какво правим, важното е да се забавляваме заедно”, споделя едно от децата на 11 години.

Пробвайте да изключите телефона и нещо ще се случи. Не е нужно да е нещо невероятно, стига да е нещо заедно, с детето. Ако не намерите време да бъдете родители сега, тази възможност няма да ви се върне.

Източник.

Leave a Reply

Facebook
YOUTUBE