Академия за Родители

Блог
23
May

Как учи детето от 3 г. до 7 г. – подходи във Валдорфската педагогика

„Човекознание“ – към тази дума е ориентирана Валдорфската педагогика. Тя има свой специфичен поглед към детето, като се стреми да развива индивидуалните му способности. За да подпомогнем детето по неговия път, е необходимо да сме запознати с последователните фази в развитието му и с начина, по който то учи във всяка една от тях.

В периода 0-7 г. се развива нервно-сетивната система, тогава сетивата на детето са много чувствителни. Детето приема света през всичките си сетива и същевременно формира навиците си. Основният начин на учене е чрез подражание.

Личният пример, който даваме на децата си през този период, се запечатва от тях, усвоява се. Затова не би било преувеличено ако кажем, че детето е като наше огледало. Ако е нервно или ядосано, може би е добре да се вгледаме в себе си.

Ритмичност, ритуали, свободна игра, семпли играчки от естествени материали, които стимулират въображението, игри с пръсти, разказване на приказки, годишен кръговрат – това са част от нещата (освен личния пример), около които е организирана Валдорфската педагогика. Повече по темата, както и полезни примери, ще откриете в лекцията на Милена Бонева:

Милена Бонева е завършила Начална училищна педагогика с чужд език в СУ “Св. Климент Охридски”. През 2015 г. се дипломира като валдорфски педагог след успешно преминаване на 3-годишно обучение с преподаватели от “Vrijeschool Pabo”, Leiden, Холандия. В продължение на две години работи като учител във Валдорфска детска градина в Мюнхен, Германия, и участва в различни надграждащи семинари. Насочва усилията си към създаване на Валдорфско училище и детска градина в гр. Варна заедно със своите колеги от Сдружение “Валдорфска педагогика за деца, родители и учители”.

Leave a Reply

Facebook
YOUTUBE