Preaload Image

Неочаквани срещи за децата, образованието и войната

ФОНДАЦИЯ “КАЛЕЙДОСКОП”

Фондация за детско развитие “Калейдоскоп” носи името си като символ на личността на детето: непрестанно променяща се и безкрайно интересна; заредена с палитра от умения и възможности.

  • Ние отстояваме правата на децата
  • Вслушваме се в детските гласове
  • Празнуваме културата на децата
  • И вярваме, че качественото образование е път към здраво общество и  по-добър свят

ГОДИШНА ИНИЦИАТИВА “ДЕМОКРАЦИЯ И ОБРАЗОВАНИЕ”

“Демокрация и образование” 2022 е годишна инициатива на Фондация “Калейдоскоп”, която изследва връзките между памет, общество и образование. Чрез различни уебинари, срещи и работилници се отправяме в търсене и обследване на взаимодействията между демокрация и образование. Ще осветим две основни хипотези:

  1. Образователна система, изградена около пасивно заучаване и послушание, кара обществото да възпроизвежда вече съществуващия ред и лесно може да го накланя към тоталитарни режими.
  1. Образователна система, изградена около активност и критично мислене, засилва връзките образование-демокрация и обществения прогрес.

(НЕ)ОЧАКВАНИ СРЕЩИ ЗА ДЕЦАТА,ОБРАЗОВАНИЕТО И ВОЙНАТА

Първата тематична поредица в рамките на #ДемокрацияИобразование е озаглавена (Не)очаквани срещи за децата, образованието и войната. 4 поредни уебинара ще ни хвърлят в размисли за бъдещето на децата ни в българската образователна система; за премълчаното ни минало и едно твърде драматично настояще; за силите на критическото мислене и морала като антипод на войната и човешкото Зло.

Може ли образованието да бъде инструмент за свобода?

30 март от 16:00 с Нора Гавазова 

Спомен за едно изтрито минало и неудобни въпроси към мрачното настояще: Имало ли е реформаторска педагогика в България и защо не знаем нищо за нея? Децата граждани ли са? Как ги включваме в осмислянето на големите теми на обществото и света? … и на големите страхове: война, терор, зло?

Как ги овластяваме да бъдат активна част от един свят, който вече и сами не разбираме?

Включете се безплатно тук.


Държавата, училището и войната. Какво пропускаме?

5 април от 16:00 с Румен Петров 

Каква е връзката между училищното образование, патриотизма и милитаризма? Образованието подготвя ли децата ни за идеите на демокрацията? Как да възпитаваме хора, които не повтарят грешките на миналото и настоящето: достатъчно смели, за да се противопоставят на всяко насилие и достатъчно мъдри, за да взимат решения, водени от морала?

Включете се безплатно тук.


Невидимото дете

14 април от 19:00 с Георги Господинов 

Един разговор за паметта и неслучилото се. За мълчанието на миналото, за разтърсващото съвремие и страха за бъдещето. Къде ли живее днес всичко онова, което не се случи… И къде стоят децата ни, когато светът около тях върви към разруха?

Включете се безплатно тук.


Историята – памет и интерпретация

10 май от 16:30 с Цветомира Антонова 

Къде минават границите между фактология, рефлективност, дезинформация и пропаганда в часовете по история?

За искрата на креативността, която се ражда в сблъсъка на гледните точки — способна ли е тя да ни предпази от инструментите на Злото, които се ползват от всички авторитарни режими? И как въобще да се научим да търсим различните гледните точки, когато учебникът дава само една?…

Включете се безплатно тук.

Начало:

16:00

неделя, май 1, 2022

Край:

18:00

вторник, май 10, 2022

Лектори

    1 Коментар

  1. Много беше добър и научен и популярен

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.