Академия за Родители

Блог
7
Jul

Профилактика и ежедневна грижа за детските зъби

Д-р Цветелина Дучева се дипломира като лекар по дентална медицина през 2002г във Факултет по Дентална Медицина към Медицински Университет – гр.София. Управител е на Дентална Клиника Петър Дучев – клиника по имплантология и детска дентална медицина.

Тя ни разказа защо устната кухина е една от най-важните и жизнено значими системи – храносмилателната. Здравето на зъбите и устната кухина гарантират здраве на цялото тяло, защото така има правилно сдъвкване и усвояване на нужните хранителни вещества.

Запознаване с детски стоматолог в рамките 1-вата година след раждането – за детските зъби  трябва да се полагат грижи от родителите  още от момента на пробива.
Повечето родители водят детето на зъболекар, главно когато вече има проблем, а не с цел да се консултира за евентуална профилактика.

Практически съвети:

  • Нека миенето на зъбите се превърне в навик, точно както създавате навика за смяна на памперса или миенето на ръцете.
  • Използване на четка и паста за зъби 2 пъти дневно – сутрин след закуска и вечер преди лягане. Като вечерното миене на зъбите е задължително, а сутрешното е препоръчително.
  • Вие отговаряте за здравето на детските зъби до 10 година от живота на детето. Това значи всяка сутрин и вечер да проверявате щателно дали изчеткването е качествено или е направно на ум.-)))
  • Здравите зъби за едно дете са точно толкова важни, колкото и здравето на всички други органи и системи и следва да получат същото внимание.
  • Биберона-залъгалка да се премахне възможно най-рано, оптимален период 1 г-1 г. и 3 месеца, след този период отучването е по-трудно, настъпват промени в захапката и положението на зъбите.
  • Захранването води до преминаване към хранителния режим на голямото дете и осигурява интензивен растеж.
  • Когато детето премине към общо хранене, храната не трябва да се пасира, а да се нарязва на дребни парчета, за да може да се стимулира дъвченето и естественото почистване на зъбите

Научете повече за връзката между млечен зъб и зародиша на постоянните, с каква паста да мием зъбите, колко често да мием, и колко често да сменяме четката, инструкции за правилно хранене, и други.

Leave a Reply

Facebook
YOUTUBE