Академия за Родители

Блог
1
Oct

2+1 начина, по които децата ни могат да преоткрият света чрез математиката

Светлана Горанова завършва Софийската математическа гимназия, като не се отказва от точната наука и тя остава нейно призвание и страст – завършва висшето си образование в Германия и се връща тук, за да се занимава с най-малките. През 2011г. съосновава Център за Забавна Математика – цветно, весело място, където малчугани от 4 до 10 години откриват красотата в математиката чрез авторска методика за извънкласна дейност.

Тя смята, че единственият начин да предадем на нашите деца нещо, е да им покажем това, което най-силно обичаме. Ако не обичате математиката, оставете децата да се учат от влюбените в нея.

С нея разговаряхме за страхът от математиката и най-честите предразсъдъци, свързани с нея. Като например:

  1. Математиката е суха теория без връзка с реалния свят – напротив, както ни показа Светлана, математиката е навсякъде около нас, важно е само да научим децата от ранна възраст да си вадят заключения от експериментите и да питат “Това откъде идва?”
  2. В математиката няма творчество и грешката е недопсутима – сверяване на отговорите свява страх – според Светлана, грешката в математиката е път към откриване на нови неща и ни позволява да разбираме по-добре материята
  3. Математиката не е за всеки, някои се раждат по-умни – опитът от работата с деца показва, че трудът и постоянството са по-важни от вродения талант; а когато децата полагат старание, постигнатите резултати носят много повече радост

Светлана наистина е “забавен математик” – вижте лекцията, за да се уверите:

 

Leave a Reply

Facebook
YOUTUBE