Академия за Родители

Блог
4
Apr

Митове и истини за най-подходящия помощник за нашето дете

Модерната жена има много роли – на майка, домакиня, професионалист, което значително лимитира възможността ѝ да се погрижи за себе си и да прекара време с половинката си. Промяната на динамиката в едно младо семейство и нуждата от лично време, в което да се заредим, е основната причина да  търсим помощ при отглеждането на децата ни.

Всеки млад родтител в някакъв момент се е замислял за нуждата от помощ в лицето на баба или детегледач. Представяме ви няколко мита свързани с тях! 

Мит №1: Бабата би се справила най-добре в  грижите за детето ми

Бабите са прекрасна част от разширеното ни семейство и имат своето ползотворно влияние в живота на децата ни. Често обаче ни е трудно да поставим границата в тези взаимоотношения и ясно да заявим правилата вкъщи. А за нас, родителите, посланията, които достигат до децата ни са важни.

Мит разбит – Професионалният детегледач е наясно с това и грижите ще са по нашите правила.

Мит №2: Младите детегледачи нямат достатъчно опит

У нас битува вярването, че за децата ни е необходимо да се грижат по-възрастни хора с много опит и със собствени деца. Опитът наистина е изключително важен, но ако този опит се базира на грешно изградени навици и отживели вярвания, то по-скоро е деструктивен.

Мит разбит – Професионалният детегледач е преминал през интензивно обучението и подготовката, методите за грижа са модерни, съобразени с нашите конкретни нужди, притежава гъвкавост и адаптивност нетипични за един по-възрастен човек.

Мит №3: Възрастните детегледачи са по-добрия избор от младите

По-възрастните детегледачи имат много богат житейски опит и децата ни могат да научат много от тях. Същевременно при избора ни на детегледач е важно да се запитаме как детето ни би се чувствало в неговата компания. Децата ни се чувстват много комфортно с хора по-близки до тяхната възраст. Те ги възприемат инстинктивно като приятели. А енергията, ентусиазма и креативността, която притежава всеки млад човек превръщат времето прекарано с деца в голям, весел  празник.

Мит разбит – При избора ни на професионален детегледач не е важна възрастта, а е важно да намерим човек, с който нашето дете ще се чувства добре.

Мит №4: Никога няма да пусна чужд човек у дома.

Този аргумент е изключително релевантен, защото е важно кого пускаме у дома да се грижи за най-милото ни. Днешните модерни технологии обаче позволяват с помощта на социалните платформи да намерим общи приятели и колеги с всекиго, което прави референцията и обратната връзка много по-бързи и лесни.

Мит разбит – При избора ни на професионален детегледач е важно да използваме платформа, която както нас самите, е модерна и гъвкава.

В заключение, не бива да взимаме прибързани решения, когато се отнася за децата ни, а и за нас самите. Важно е да имаме възможността да намерим отговорите на въпросите, които си задаваме: обучен ли е човекът да се грижи за деца, колко опит има, какъв тип човек е и от какъв тип се нуждае моето дете, имам ли общи познати с него/нея за да се допитам до тях, мога ли да оставя обратна връзка и да прочета такава на други семейства, с които работи, следва ли правилата в къщата, гъвкав ли му е графикът, разполагам ли с избор и възможност за промяна.  

Успех в избора и помнете, че ако Вие му се доверявате, предавате това усещане и на детето си.

 

Семейство Баклаян са родители на две деца. Мечтаят да са най-пълноценните родители, които могат да са, като си позволяват да имат време за себе си, за приятелите, един за друг.

Като младо семейство с две малки деца и без помощ при отглеждането им осъзнават че много трудно биха съчетали родителството с необходимостта от време един за друг, за приятелите и за любимите занимания. С изненада откриват, че е почти невъзможно да намерят квалифицирана, доверена почасова помощ при грижата за децата ни и така се ражда идеята за GoodKnight – платформа, която свързва активни, димамични семейства с подбрани, доверени, обучени почасови детегледачи.

Макс се грижи за бизнес частта и идеологията GoodKnight да е вградена във всяка стъпка от услугата. Работи и по други проекти. Един от тях вече два пъти печели награда “Работодател на годината”.

Даниела отговаря за подбора и обучението на детегледачите. Съчетанието между “юрист” и “майка” я прави безкомпромисно взискателна към всеки, който желае да се занимава с отговорната професия “детегледач”.

Leave a Reply

Facebook
YOUTUBE