Академия за Родители

Блог
16
Jul

Как почивката с децата да не се превърне в истински кошмар?

В разгара на летния сезон всяко семейство се готви за своята годишна отпуска, а и за така мечтаната почивка. Но за разлика от преди, както багажа е доста повече така и приготовленията, а с тях и притесненията. Не съм експерт по организиране на семейни почивки, нито пък постоянно пътувам, но от опитът ми до сега, а и от разговорите ми с други майки съм стигнала до заключения, които си мисля, че биха били полезни в организацията и плануването на семейната почивка.

  • Дестинацията – добре е да а се избере място, което е сравнително спокойно, по възможност комплекс, който е близо до плажа. Все пак освен децата трябва да мъкнем до брега кърпи, басейни, пояси, играчки и тн. Хубаво би било в резервацията да има включена храна тъй като когато сте с малко дете в ресторант то обикновено бързо губи търпение и иска да напусне масата преди всички да са приключили с храненето /а понякога още преди да сте започнали с него/ Ако има предварително приготвена храна /all inclusive например/ сядате, хапвате бързо и отивате към плажа без да се налага да чакате сервитьора да дойде, да вземем поръчката ви, да ви обслужи, да искате сметката и тн
  • Багажа – моя съвет е да не мякнете цялата къща с вас. Да, вземете дрехи, но вземете и малко прах за пране в едно бурканче и няколко щипки за всеки случай. Така спестявате ужасно много място в багажника, а и намалявате времето за стягане на багаж. Задължително обаче пригответе домашната аптечка с лекарства от първа необходимост / средства за понижаване на температурата, разтройство, лекарства и кремове за алергии или ухапване от комар например, превързочни материали/както разбира се и слънцезащитни кремове и лосиони.
  • Пътуването – ако децата ви са поотраснали, вие сте късметлии, но ако са все още малки първото нещо, с което трябва да се заредите определено е търпение. Хубаво е за самото пътуване да приготвите достатъчно вода и неща за хапване – малки сандвичи, предварително нарязани плодове, солети, бисквити. За занимавка можете да изберете неща според интереса на вашето дете, и все пак и аз ще ви предложа някои идеи – книжки за оцветяване /драскане/, бели листа за същата цел, моливи или пастели, книжки с повече картинки за разглеждане и четене, задължително запишете диск с любимите песнички на вашето дете, пеенето определено ще развесели както него, така и шофьора. Ако имате някоя нова или позабравена играчка, сега е момента да я вкарате в експлоатация. На последно място, ако нещата излязат извън контрол и детенцето вече се е отегчило – извадете телефона си. Пуснете му клипчета или някоя игра. И не забравяйте, че е хубаво да правите /дори и кратки/ почивки за тоалетна, раздвижване и дори разсейване.
  • Вече сте пристигнали. Ура. Ето го морето, пясъка, водата. За да не тичате постоянно след своето дете редувайте играчките, които носите с вас на плажа, за да не му омръзнат още на втория ден. Напълнете му басейн или лодка и я оставете под чадъра, за да може да има постоянен достъп до вода и същевременно да е до вас. Ако детенцето е по-голямо има страхотни идеи за забавление и игри на плажа като например намиране и сортиране на миди, правене на пясъчен замък, рисуване в пясъка с пръчка и така забавната игра на акули и риби.

И за да е екскурзията спокойна не забравяйте обилното мазане със слънцезащитни продукти, шапката, която трябва винаги да е на главата и по възможност стойте повече на сянка. Избягвайте топлите часове на деня и пийте повече течности. А ако имате възможност да вземете някоя баба с вас, която да се включи в заниманията и пазенето на детето, то тогава вие със сигурност ще усетите какво е това почивка.

Весела лятната ваканция

Мама Алекс

mamadnes.wordpress.com

Казвам се Александра Николова и съм майка на две годишен син. В свободното ми време /когато имам такова/ пиша в блога си, с който се захванах съвсем на шега… Както и другите майки, така и при мен всичко започна от момента, в който видях теста с две чертички. Великият миг, който преобръща живота на всяка жена. Нашето бебче беше планирано и радостта беше голяма. Веднага след като разбрах, че съм бременна реших, че това е важен момент в моя живот и му се посветих изцяло. Започнах да посещавам лекции за бъдещи родители, накупих и прочетох почти всички книги на пазара на тема бременност, раждане, кърмене, детето през първата една година от живота и т.н. и колкото и странно за звучи на някои, аз се чувствах ужасно подготвена за появата на бъдещото ни бебче. Така и беше – когато синът ни се роди сякаш не беше първородното ми дете. Чувствах се уверена и спокойна и се справях повече от прекрасно с отглеждането, а и /вече/ с възпитанието на детето ни. Това е и причината да пиша и в блога mamadnes, искам да помогна на бъдещите майки с полезна информация за развитието, възпитанието и обучението на техните деца. Не е ли най-прекрасното нещо на света една майка да бъде уверена и успешна в отглеждането на рожбата си? Ако тя е такава, това ще я направи спокойна и щастлива, а щом тя е щастлива и бебчето ще бъде. А нима има ли нещо по-хубаво от това?

Мама Алекс

mamadnes.wordpress.com

2 Responses

Leave a Reply

Facebook
YOUTUBE