Академия за Родители

Блог
23
Oct

Училищните стаи по света

Не училищната стая – дали на лодка в Бразилия, или в парк в Пакистан, а добрият учител може да промени живота на едно дете.

“Световният ден на учителя”, който е на 5 октомври, е инициатива на ЮНЕСКО, в чест на учителите, които образоват децата, дори в най-сурови и неблагоприятни условия.

Благодрение на техните усилия, броят на децата, които не посещават начално учиище е спаднал на 57 милиона по света, от 100 милиона преди 15 години, по данни на ООН.

По повод празника Ройтерс заснема учителите, техните ученици и класните им стаи. Ето някои от най-вдъхновяващите снимки.

  1. Образованието в Кения става безплатно едва през 2003 г.

2 - Kenya

 

2. Не всички ученици са деца. Гилермо Валенцуела преподава в първи клас на ученици във вечерната програма за възрастни в Сантяго, Чили.

6 - Chile

 

3. На снимката Екатерина е с учениците се на 5-годишна възраст в държавно училище в Грузия. Училището вече е възстановено след конфликтите с Русия през 2008 г.

9 - Tbilisi

 

4. Тези деца учат на лодка с името Общинско Училище Сан Хосе II.  Училището пътува по р. Амазонка, през неурабнизираният район Манаус в Бразилия.

13 - Manaus, Brazil

 

5. Отец Фернанзо Умберто Круз позира за снимкаа сучениците си в 4ти клас, в училище близо до Богота, Колумбия.

16 - Colombia

 

6. В Тунис образованието е приоритет – през 2012 г. правителството е похарчило 21% от държавния бюджет за образование.

19 - Tunisia

 

7. Мохамад Аюб с учениците си в 5ти клас в един от парковете на Ислямабад. През 1985 г. Аюб стратира програма за образование на деца в неравностойно положение. Образователните материали осигурява с лични средства, а той и доброволците към програмата преподават английски, урду и математика. Тяхната класна стай е парк, когато времето е хубаво, или навес в близкото гето, през дъждовния сезон.

24 - Islamabad

 

8. Ученици в Манила, Филипините по време на учебен час – поради липса на място, занятията се провеждат в коридорите на едно училище.

28 - Manila

 

9. Трети клас в държавно училище във Виетнам – училището не разполага с книги, учебници и дори електричество.

30 - Vietnam

 

10. Няма как да не споменем физика Теодосий Теодосиев, който в окайващи условия подготвя много млади българи, златни медалисти на международни олимпиади.

teo

 

Вижте цялата галерия тук.

Leave a Reply

Facebook
YOUTUBE