СГХСТ: специализирано училище в хлебната и сладкарска индустрия
Софийска гимназия по хлебни и сладкарски технологии (СГХСТ) е единственото в България специализирано училище с дългогодишни традиции в подготовката на кадри за хлебната и сладкарска индустрия.
Разкажете най-важното за Софийска гимназия по хлебни и сладкарски технологии
- Училище с традиции, създавани седем десетилетия.
- Училище, формиращо отношение към жизнено необходимото – храната.
- Училище, подготвящо отговорни млади хора.
- Училище, възпитаващо в уважение към майсторство и професионализъм, защото „късче добре изпечен хляб – това е едно от най-великите достижения на човешкия ум“ (Тимирязев).
- Училище със специалности, стимулиращи учениците за творчество и новаторство, естетически подход и оригиналност.
- Училище, в което хлебарите от „Производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия“, сладкарите от „Производство на сладкарски изделия“, декораторите от „Декорация на сладкарски изделия“, ресторантьорите от „Кетъринг“ създават картини, превръщат се в художници.
- Училище, в което изучаването на чужд език по професията, създава успешни „Граждани на света“. Успешно завършилите получават Свидетелство за професионална квалификация, признато във всички страни на Европейския съюз.
- Училище, чиито междуинституционални връзки подпомагат успешно завършилите ученици да продължат образованието си в единствения по своя профил Университет по хранителни технологии – гр. Пловдив.
- Училище, активно в реализацията на европейски и национални програми. „Еразъм+“, „Ученически практики“, „Подкрепа за дуалната система на обучение“, „Подкрепа за успех“, „Заедно в спорта и изкуствата“ и др.
- Училище, работещо в отговор на съвременните изисквания за връзката „образование – бизнес“ чрез въведената дуална система на обучение и провеждането на производствени практики във водещи фирми в бранша.
Какви са условията за прием?
- Завършено основно образование.
- Балообразуващи предмети и оценки от свидетелството за основно образование:
- ПХХСИ – БЕЛ и математика /от НВО/ + БЕЛ и биология /от свидетелството/
- ДСИ и ПСИ – БЕЛ и математика /от НВО/ + БЕЛ и изобразително изкуство /от свидетелството/
- Кетъринг – БЕЛ и математика /от НВО/ + БЕЛ и биология /от свидетелството/
Разкажете ни за академичната програма и методи на обучение.
Програмите за обучение са съобразени с изискванията на МОН за степените на професионална квалификация, съответно II степен за специалностите „Производство на сладкарски изделия“ и „Декорация на сладкарски изделия“ и III степен – „ Производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия“ и „Кетъринг“.
Какви допълнителни занимания имате?
Занимания по интереси – клубове: „Сладостите на Европа“, „Сладка изненада“, „Традиции, съвремие и новаторство в хлебопроизводството“ и др. , свързани с професиите, фолклорни формации „Житената питка“ и „Житени зрънца“, клубове по БЕЛ, химия, физика и др.
Защо децата и родителите да изберат Софийска гимназия по хлебни и сладкарски технологии?
Всеки родител е бил дете, всяко дете носи зрънце талант. При нас, в нашето училище, това зрънце ще покълне, ще се развие, ние – учителите, ще сме до детето, за да изпълним тази важна мисия.
Научете повече за Софийска гимназия по хлебни и сладкарски технологии.