Академия за Родители

Блог
21
Dec

Защо е добре детето да расте инатливо?

Източник Жената Днес

Ако смятате, че вашето дете бие всички рекорди по инат, има собствено мнение за дневното си меню, за часа на лягане, за уроците и образователната система по принцип, не се отчайвайте. Според новите изследвания на психолозите, цитирани от сп.Time, вашият наследник има всички шансове да се превърне в отлично образован лидер и да постигне повече в живота от „послушните деца“.

Учените наблюдавали деца в ранните им училищни години. Тези от тях, които са проявявали тежък характер и неподчинение в къщи и в училище, четиридесет години по-късно са се превърнали в богати възрастни.

Авторите на изследването не обясняват пряката връзка между детския инат и успеха в зрялата възраст, но предполагат, че децата, които са „непослушни“, имат по-високи изисквания към себе си и околните, дори когато пораснат. Те се стремят да постигнат целта си на всяка цена, независимо дали става дума за отказ от броколи в чинията или за успеха на някоя сделка в бизнеса. Те имат силната воля да водят битки, които за другите са безсмислени.

Разбира се, родителите също имат роля в израстването на техните деца като успешни възрастни. Много е важно, твърдят специалистите, майката и бащата да комуникират с инатливото си дете, да ги слушат и да се опитват да ги разберат.

 

Leave a Reply

Facebook
YOUTUBE