Академия за Родители

Блог
11
Apr

Децата и технологиите

Темата „Децата и технологиите“ представи Жюстин Томс на Академия за родители“.

 

Кои са основните ни предизвикателства като родители в дигиталната ера?

Днешните деца са заобиколени от устройства – смартфони, таблети, компютри. Наша задача, като родители, е да преценим къде е допустимата граница в досега им с тях. Защото с това повишено използване вървят и рисковете.

Децата в България използват все по-често и по-отрано мобилен интернет. Деца в I, II, III клас вече имат Facebook акаунти, което е незаконно. При създаването на акаунт те лъжат за възрастта си, в много от случаите със знанието на родителите. И ако ги оставим без надзор, могат да станат жертви.

Това, че децата ни са в Интернет, не означава, че са медийно и дигитално грамотни. Родителите трябва да присъстват, да контролират процеса, докато децата се научат да ползват Интернет и как да се предпазват от опасностите в тази среда.

Какво се случва с детето в Интернет, е отговорност на родителя:

  • Да помагаме на децата, като им показваме къде и как да търсят информация
  • Да бъдем заедно онлайн
  • Да им показваме как критично да се отнасят към информацията онлайн

Повече за безопасността на децата онлайн можете да научите от лекцията на Жюстин Томс:

Жюстин Томс е академичен преподавател, социален предприемач, маркетолог, лектор, автор и майка. Родена е в София по време на социализма. Решава да учи и го прави така, че сега има 3 хуманитарни дипломи. Смята, че късметът й е помогнал в началото, когато е започнала да прави сайт на Notepad през далечната 1998 г., когато стартира уеб кариерата й. Занимава се с онлайн медии и онлайн маркетинг от края на 90-те. Преподава, пишe статии и книги по темата. Децата, децата и компютрите, Интернет и уеб като цяло, развитието на уеб в България, зелено – това са нейните теми.

Leave a Reply

Facebook
YOUTUBE